Mari ke dapur :: Tauhu Lembut pedas version Kei


Yay hari ni makan ni plak.. Kowng tau x apa ni?? Hehe..
Ni tauhu lembut.. aq suka makan.. Dulu pernah makan kat satu kedai nasi ayam ni.. Tapi die just letak sos tiram je.. X berapa sedap.. Pastu mak ckp "X sedap.. Nanti mak buatkkan lagi sedap"

So ini lah dia.. Ok ni version mak aq.. Macam biasa aq backup je.. =_=;

Nak tau x macam mana nak buat tauhu lembut version Kei ni??? hehe Baca bawah!!


Langkah pertama: Rebus tauhu lembut

1.Rebus tauhu lembut. Rebus dengan plastik2 dia sekali.. o.O "serius ni"
2.Rebus dalam 10 minit.



Langkah kedua: Masak sos

1.Macam biasa tumis bawang putih
2.Masukkan cili padi yang dah dikisar "kalau x mahu pedas boleh gantikan dengan cili biasa"
3.Lepas tu masukkan cili sos+sos tomato+sos tiram+gula sikit
4.Masukkan sedikit garam dan pati ayam
5.Tambah air sedikit supaya sos tu x pekat sangat.
6.Kacau2 pastu tada.. dah siap.. "Jangan masak lama sangat.. Kacau2 sekejap je dah masak"

Langkah ketiga: Hiaskan...

1.Tuangkan sos kat atas tauhu tu.
2.Letak bawang goreng dan daun bawang.. "Aq suka bawang goreng so aq letak banyak2 benda alah 2 haha"

Rasa dia.. pedas,masam, manis.. ;) yum yum

Hari ni banyak pulak makanan meriah2.. Nanti wat entry pasal cendol pulak eh.. hehe.. Jangan bosan pulak eh ;)

p/s: Macam biasa aq x tau berapa banyak kuantiti bahan2 yang dipakai. Mak main campak je semua bahan2 tu.. o.O

Comments

sara zainol said…
kei sedap.. nk cuba la.. sok kasi lg resepi laen lak ek :)
kei said…
@sara: okey2... kene rajin pergi dapur ni hehe xD
cik zaza said…
aku tak penah makan bende alah ni..
kei said…
@ cik zaza : yeke?? try ah buat aq suke mkn tauhu xD

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...