Sea Monkey sebagai Pet :3

Tadi borak2 dengan seorang member ni.. Adia.. Cakap pasal binatang peliharaan... Dia cakap nak bela landak!!! Aq cakap lah nak bela sea monkey... Korang tau x apa tu sea monkey??? Serius ni x tipu wujudlah pet sea monkey...

Jadi entry kali ni nak cerita pasal sea monkey... Adeh hari ni je nak masuk 3 entry aq buat huhu.. I don't have a life huhu.. Nanti dah start kelas mesti dah x de entry haha.. ok back to topic...

Sea-Monkeys is the brand name for brine shrimp – a group of crustaceans that undergo cryptobiosis – sold in hatching kits asnovelty aquarium pets often sold to children.
taken from wiki

Ok apa yang aq faham... Sea-monkey ni adalah sejenis hybrid udang.. Udang ni istimewa sikit... Dia akan jadi kristal sampai lah dia jumpa environment yang sesuai untuk menetas (keadaan yang dipanggil crytobiosis).. So jangan terperanjat lah kalau bila beli sea-monkey ni benda ni dalam bentuk macam serbuk kristal..

Kenapa dia dipanggil sea-monkey?? Kenapa x udang je??? Dia dipanggil sea-monkey sebab dia macam ada ekor...

hah macam ni lah bentuk dia.. kecik je comel2...

Aq rasa macam nak je beli.. Harga die dalam RM20+- aq x ingat sangat berapa harga dia.. Haha aq jumpa kit dia dekat kedai Gift Shop.. Macam pelik pulak jumpa pet dekat gift shop... Tapi bila aq fikir2 balik.. Kalau makanan dia habis macam mana?? Dalam kit tu ada lah makanan dia sekali.. Dia cakap boleh tahan dalam setahun rasanya.. Kalau dah lepas setahun macam mana?? Dah la dia x boleh makan makanan selain dia nye makanan.. Huhu kesian dia nanti kelaparan.. Huhu... (Aq memang sensitive pasal binatang2 ni huhu) Tapi pernah tengok kat ebay.. Herm kat situ ada jual so x pe lah kowt.. Anyway... Aq dah bersemangat ni nak bela sea-monkey haha.. Kalau tiba2 ada update pasal sea-monkey jangan tanya kenapa haha...

Kalau siapa2 berminat nak tau lagi pasal sea-monkey.. Kunjung2 lah official website dia..


~Kei~

Comments

adia90 said…
okay..bende ni memang sgt comey...
kei said…
@adia90: Comel kan heee XD
cik zaza said…
baik ko bela baby crystal.takyah bagi makan.hahaha
kei said…
@ cik zaza : Bela baby crystal tue sama lah jugak ngan bela batu ko tau.. x bergerak2 haha
firdaus said…
artemia nih sea monkey ke?
kei said…
firdaus : Ermm macam benda yang sama jerk.. Nama scientific dia kowt haha XD.. Sea Monkey nama commercial dia.. :D

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...