Anime Freak :: Perlu atau Tidak Fan Service???

Adeh sekarang ni x de post pasal resepi.. Huhu... sebab utama x de pegi dapur haha.. Ada siapa2 menanti x entry resepi?? huhu...

Ahem back to topic... Baru je habis tengok satu anime ni... Code Geass R2.. baru ke?? dah lama la jugak huhu.. Macam biasa kalau cerita2 macam ni memang ada fan service... Cuma obvious sangat atau tidak.. huhu

Jadi apa itu fan service?????

Fan service (ファンサービス fan sābisu?), fanservice, or service cut (サービスカット sābisu katto?),[1][2] is a term originating from anime and manga fandom for material in a series which is intentionally added to please the audience.[3] It is about "servicing" the fan[4] - giving the fans "exactly what they want".[5] Fan service usually refers to "gratuitous titillation",[6] but can also refer to intertextual references to other series.[3]
source : wiki

Ok kalau ayat mudahnya.. Fan service ni untuk meningkatkan rating penonton dengan memberi apa yang target group selalu harapkan dalam satu2 anime tu.. Dalam kes aq.. Anime Code Geass yang penuh dengan peperangan.. Mecha... Bunuh2.. Memang obvious target group dia adalah lelaki... Jadi apa yang lelaki expect dalam anime ni.. Yup.. perempuan2 seksi.. Bukan nak kutuk ke apa.. Cuma apa yang orang2 dalam dunia "show biz" ni fikir..

Aq x kisah sangatlah pasal fan service ni.. Tapi ada dalam satu anime tu.. Fan service tu banyak dan melampau sangat.. Sampai aq menyampah.. huhu.. Kadang2 disebabkan fan service tu.. Certain scene menjadi tipikal.. Mamat tu jatuh tergolek2.. Tiba2 jatuh atas perempuan tu... @____@ boring.......

Bagi aq.. Kalau banyak sangat pun fan service ni macam menunjukkan anime tu x menarik dan perlukan sesuatu untuk menarik minat penonton...

Jadi perlu atau tidak fan service ni?????
Kalau fan service tu x melampau ataupun x obvious aq x kisah.... Cuma kalau melampau sangat.. Anime tu jadi dull.. duh... >.>

Ok macam x de function pulak aq post entry pasal benda ni.. Bukan boleh ubah apa2 pun.. Just nak meluahkan apa yang aq rasa... haha sorry ye my reader xD

~~end of ranting~~

p/s: yes I am anime freak... I'll say it out loud!!! I watch anime!!! haha.. Ok sangat mengarut sekarang ni xD


~Kei~

Comments

cik zaza said…
aku juga anime freak!..muahaha
kei said…
@ cik zaza : *high 5* anime freak!!!! haha xD

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Mattifying Moisturiser (Nano White Fresh)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...