Menggunakan Google secara bijak

Hari tu buka keyword search kat blog aq.. Bukan blog ni.. Blog yang lagi satu tu.. my review. Kat situ banyak keyword search yang aq dapat. Yang paling selalu aq dapat search pasal cerita A little thing called Love. Cerita tu memang best. Ahem. Ok back to topic. Tengah tengok2 tu ada terjumpa satu keyword search yang agak kelakar.

herm nampak ke x gambar kat atas tu?? search keyword dia..
"harry potter has stolen my july and i'm okay with it"
haha ok maybe siapa2 yang search benda alah ni main2 je.. ayat2 sarcastik je.. Tapi hari ni.. Meh aq tunjukkan cara untuk menggunakan en. Google dengan sepenuhnya.. Cewah bajet je an aq :p


1. Buka lah en. Google yang comel lagi baik hati tu.

2. Lepas tu type lah apa yang korang nak kat search engine tu.. Untuk contoh kali ni.. Aq konon2 nak cari lecture notelah.. Aq selalu search lect note kat en. Google ni.. hehe

ok contoh sekarang nak cari "Programming language C++"
kalau nak semua perkataan muncul dalam serach anda. Tulis macam ni
"Programming+Language+C" tanda tambah tu menunjukkan yang setiap perkataan tu mesti ada dalam result search tu.

3.Kalau untuk pencariaan yang lebih specific. Klik "advanced search"


Ok kalau pakai advanced search lebih mudah nak mencari bahan.
Just masukkan je apa yang perlu. Siap ada nak file type. Untuk nota biasanya file type dia .pdf

Lepas tu tada... Result akan dijumpai!!

##tips kepada siapa2 yang menggunakan Google Chrome..

Google Chrome kan daripada company yang sama dengan Google so.. Search engine kat sini lagi senang. Just buka Google Chrome dan just taip apa yang nak dekat tempat URL .
Contoh just type
"Programming Language C++"
dan Google Chrome akan redirected kepada result yang dijumpai di Google Search Engine. Senang kan??

X payah taip "Programming+Language+C" sebab Google Chrome akan mencari dengan memastikan setiap perkataan akan berada di result search..

Herm sebab tu saya suka pakai Google Chrome :3

p/s: jangan tanya aq lagi mana nak cari website nak dwnload movie.. Saya dah explain dah macam mana nak guna en. Google =___= ;

~Kei~

Comments

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...