Web Design Issue : Perlu @ Tidak new tab untuk link?

Pernah terfikir x perlu atau tidak new tab untuk link2 kat page kita ni?? Ok bukan nak cakap aq ni hebat giler nak betulkan kesalahan orang.. Tapi website design ni boleh dikatakan major aq.. @___@ So benda ni macam common mistake yang orang selalu buat..

Pertama sekali tanya pada diri sendiri... Kenapa kita nak direct link tu ke new tab? Kita takut ke yang orang akan tinggalkan page kita??? Kalau takut x payah lah letak link tu at the first place...

Biasanya apabila orang nampak link tu mereka memang akan expect yang page tu akan re-direct ke page lain.. Mereka tekan link tu sebab tau apa yang akan terjadi.. Lagipun setiap web browser ada button back.. Kalau tersalah tekan boleh je tekan button back tu..

Jadi kalau betul yang visitor tu x nak tinggalkan page tu.. Secara x langsung visitor tu mesti akan tekan right-click -> new tab... Aq selalu buat macam tu..

Apa yang akan terjadi apabila setiap link kat page tu akan direct ke new tab??

1. "ok dah baca entry ni.... nak baca entry lain pulak.. hah yg ni macam menarik pulak"
2. *klik link tu
3. *new tab open
4. "Arggghh kenapa bukak new tab ni??? Adeh bertambah semak window aq ni" (visitor yang suka buka tab byk2 sekali macam aq =_=;)
5. "Arghhh pangkah2... semua"
6. *secara x langsung terpangkah page yang nak baca tadi
7. "ehh tertutup semua pulak... herm.. dah lah malas nak buka balik"

see x pasal2 dah hilang satu visitor huhu

satu lagi common mistake yang aq selalu nampak.. berkaitan dengan link jugak... That is disable right click.. Aq x kisah lah kalau nak copyright whatever kan.. Tapi perlu ke setiap kali aq nak right-click open new tab keluar pop-up...

"xxxxx blog!!! Jangan curi!!!"

@_____@ seriously??? aq nak buka new tab je pun... Sepatutnya.. Patut consider yang bukan semua function right-click untuk copy paste... Kalau untuk noob(newbie) yang x tau short key untuk new tab macam mana... Dah la rasa macam diperbodohkan dengan ayat pop-up macam tu.. Niat di hati baik je tup tup disangka jahat huhu... Dengan lajunya aq tekan pangkah and x kembali lagi...

Lagipun bila kuar pop-up ayat macam tu secara x langsung blog tu macam x professional dan timbulnya assumption awal yang blog tu just cerita pasal diri sendiri je.. Blog yang langsung x de apa2 yang menarik... Blog sampah.. ayat2 yang selalu aq dengar haha...

Sepatutnya kalau nak disable right click is fine.. Tapi bila kuar pop-up tu jangan lah nak main serang orang je.. Cuba tulis ayat yang membantu.. cth "untuk new tab klik alt+shift+klik"...
ok short key ni rekaan aq semata2... see.. aq pun x engat short key die apa... tulis benda yang membantu visitor...

Berbalik kepada new tab untuk link.. Tetapi... kadang2 new tab untuk link amat digalakkan.. Tapi kene fikir betul2 adakah ianya membantu visitor @ tidak... Benda ni kene fikir betul2.. Patut @ tidak nak letak new tab untuk certain2 link...


Jadi ni lah yang common mistake yang aq selalu nampak.. Aq bukan hebat sangat pun.. X kisah lah.. Aq just nak tegur..

Sorry kalau ada siapa2 sakit hati dengan aq...

~Kei~

Comments

ichigo chan said…
short key new tab, ctrl+klik.hehe
biasalah tu.yg plg tak best kalo disable right click.cuba bygkn kalo ko buat segmen pastu kena copy blog tu punya header plus dia takde banner.terpakse merajinkn diri print screen page dia..huhu..aku da la pemalas tahap gaban dowh..
kei said…
@ ichigo chan : tu ke short key die?? see aq nie mouse person bkn keyboard person.. huhu... A'aah dah print screen kene edit plak an.. leceh betul haha xD
Cik Domo said…
ctrl+klik klw nk new tab..
hahaha...

aku nyampah blog xde right klik..redha je la!!

aku suka entry ko XD
kei said…
@ Cik Domo : haha tu le.. bukan aq sorang x tau short key ni huhu... ramai lagi *bajet haha*

haha thanks yerk xD

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Mattifying Moisturiser (Nano White Fresh)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...