Cara untuk kekalkan persahabatan~~

Asyik2 wat entry BI jerk.. sekarang entry bm pulak.. Dah kopak-kapik(huru hara) dah blog aq... huhu...

Ok back to topic...

"Setiap pertemuan ada perpisahan"
Aq memang suka bila berjumpa dengan kawan2 baru ni.. Tapi bila ada pertemuan mesti ada perpisahan... "I hate seperation".. o.O Meh selalunya benda2 ni terjadi bila aq belajar jauh2 pastu bila tiba waktu nak berpisah aq sedih sangat2...

Yelah kita cuma cakap je.. "Jangan risau lepas ni kita contact2 eh!!" Tapi betul ke persahabatan tu akan kekal??? Biasanya persahabatan tu mesti akan pudar... Apabila kita berjumpa dengan orang lain kita akan lupakan kawan2 yang lama.. Mungkin bunyi dia macam hypocrite tapi tu adalah hakikat...

Tapi bagi aq.. Aq cuba sedaya-upaya x nak jadi macam tu.. Persahabatan hanya dapat dikekalkan dengan usaha dan bukan cakap je... Jadi antara cara2 yang aq pakai untuk kekalkan persahabatan aq dengan member2 aq...

1. Selalu contact
Ni adalah benda basic.. Jangan lah lepas 2-3 hari terus dah x contact2.. Walaupun jarang2 contact kadang2 tu just tanya khabar pun dah ok.. Bila buat macam ni... Secara x langsung member2 korang rasa dihargai....

2.selalu ada untuk member2 korang
Bila member2 korang ada masalah.. Jangan lah jadi sombong... Bukan nak suruh selesaikan pun.. Kalau jadi pendengar je pun x pe... Cuba ringankan beban yang dia pikul...

3.selalu ingat tarikh2 penting korang
Yang ni pun penting gak.. Ingatlah tarikh2 penting member2 korang macam birthday ke.. Ala bukan suruh hafal ke apa ke.. FB kan ada.. Kalau member2 kowng celebrate birthday.. Wish jelah.. bukan susah pun.. x pakai duit pun... Lagi2 kalau korang ada tarikh2 yang korang je yang tau... Macam tarikh anniversary ke.. Macam aq.. Ader hari "Hikari day".. ~~ngee :3

4.hang out selalu
kalau yang dekat2 lah.. ajak lah hangout sama2.. Tengok wayang pun x pe.. Just spent time sama2.. Leh bertukar2 cerita....

5.buat 'annual event'
ni kalau yang jauh2 lah.. dekat2 pun boleh.. Ajak semua kawan2 buat something together.. Setiap tahun buat something sama2.. Macam ni kowng akan ada 'something to look forward to'... Contohnya boleh buat trip kat mana2.... "Cik zaza n adia.. Kite pergi pulau jom :3"

6.bercerita apa yang berlaku hari ni
Yang ni best kalau kowng ada certain site yang hanya kowng je yang tau... Kowng leh bercerita je apa yang berlaku kat kowng... Berbual2.. Bergosip.. Macam ni kowng leh up-to-date dengan member2 korang...

7.save the moments
ambil lah gambar banyak2 time korang together... Lepas tu upload ke sharing ke... Bila korang tengok balik gambar2 tu mesti korang teringat semua benda2 best, kelakar yang korang alami...


Herm tu je kowt yang aq dapat pikir.. X kisahlah apa yang korang untuk kekalkan persahabatan yang penting niat dan usaha!!! Janganlah harapkan member2 lain yang start dulu.. Kenapa x korang je yang start dulu... Hargailah persahabatan korang.. ~ngeee

p/s: x jadi lah letak sig... macam buruk je @___@

Comments

ichigo chan said…
thumbs up utk entri ni!..

site sendiri?pergh, maju neh.jom la buat twitter gosip2..bhaha
kei said…
thanks.... :)

haha twitter gosip2 eh??? bkn public ke bnda alah 2?? o.O
ichigo chan said…
boleh jadi private antara kite je..
kei said…
yeke??? ngeee nanti aq consider eh.. ko add dah la si miza tu dlu.. eh follow ke term die keh keh xD

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Mattifying Moisturiser (Nano White Fresh)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...