Mari ke dapur :: Spagetti version Kei

Hari ni berbuka dengan Spagetti version Kei... Ahem.. ok fine mak aq yang buat.. Aq backup belakang je...

Haha.. Jadi nak tau x macam mana nak buat spagetti version Kei?? -ahem- Bacalah kat bawah ni...




Langkah pertama:-

Rebuskan spagetti..
X kisah lah bentuk apa2 pun hehe...

1.Masukkan air dalam periuk.
2.Tambah sikit garam kalau x nanti spagetti tu jadi tawar..
3.Pastu tunggu sampai air mendidih baru masukkan spagetti..
4.Rebus sampai spagetti tu jadi lembut..
5.Dah siap rebus.. Lalu spageti tu dengan air.. Kalau x nanti spagetti tu melekat..
6.Pastu toskan... Hee..


Langkah Kedua:-

Masak sos...
Yang ni.. banyak kerja sikit...


1.Potong tomato kecik2 pastu kisarkan sampai halus.
2.Tumbuk2 sikit bawang putih pastu tumis bawang tu sampai kekuningan.
3.Masukkan cili yang dah dikasar.
4.Masukkan sedikit garam dengan pati ayam.
5.Masukkan daging kisar.
6.Kacau sampai daging tu empuk. o.O "aq pun x tau macam mana dia leh empuk haha"
7.Pastu masukkan tomato yang dah kisar.
8.Tambahkan sos cili dengan sos tomato...
9.Tambah gula sedikit
10.Kacau2 semua.. Kalau pekat sangat tambah sikit air.. Kacau sampai masak "tada!! masak dah kowt haha"


Herm macam tu lah aq buat.. Ahem.. Tapi jangan tanya apa ingredients and kuantiti dia... Huhu mak masak laju sangat.. X sempat nak tolong tiba2 dah siap o.O

Comments

kei said…
hebat x hebat x??? haha
sara zainol said…
that macaroni la kei.. hehe sedap nk try la.. nk try wat sos kei tu :)
kei said…
yeke??? layan jelah.. asalkan leh mkn ngeee xD

hehe.. jum try sara...
~mie~ said…
tunjuk care masak, tp xbg list of ingredients! kekeke ape la der~

cool, mesti sedap ni..klu x, xdenye ko yg jd tukang menghabiskan nye..btul x? xD
kei said…
haha mcm aq ckp kat ats tue.. mak aq main campak je sumer ingredients huhu.. aq nak usha2 pun x sempat huhu

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...