Mari ke dapur :: Murtabak Maggie


Yay akhirnya ke dapur jugak.. Ni sebab nak try Murtabak maggie terbaca dari blog Cik Asfz [Jom ke Dapur] Murtabak Megi

Jadi kredit diberikan kepada Cik Asfz.. Singgah2 lah blog si dia ni haha xD

Tadi buat2 pastu letak ramuan sendiri sebab lupa nak letak apa haha.. Jadi kalau nak tau macam mana aq buat tadi baca bawah!!!

Langkah pertama : Lembutkan maggie

1. Masukkan maggie dalam air panas. Tunggu sampai lembik.. Jangan sampai kembang yerk.. xD
2.Toskan



Langkah kedua : Inti


1.Ambil dalam 2 biji telur. Kacau telur2 tu..
2.Masukkan sedikit garam + pati ayam + bawang merah yang sudah potong kecik.. "Tadi potong besar sangat.. haha"
3.Lepas tu masukkan cili yang telah dikisar.. Boleh juga letak perencah yang ada sekali dengan maggie tu.." Tapi aq x suka perencah tu.. hehe.."
4.Kacau2 semua..
5.Masukkan maggie yang dah lembut tu dalam telur tu.. Kacau2 sampai sebati..

Langkah ketiga : Masak

1.Panaskan kuali.
2.Masukkan ramuan yang dah siap..
3.Jangan terbalikkan maggie tu kalau benda tu macam lembut2 lagi.... Sebab kalau lembik lagi terbalikkan die pecah.. "Aq dah try tdi die pecah huhu..."
4.Pastu tunggu sampai dia masak.. Sampai telur kat dalam tu betul2 masak.. "Aq tunggu2 sampai jadi warna hitam haha =_=;"
5.Tada!! hidangkan.. Makan dengan sos cili sedap xD

p/s: nampak macam x menarik je gambar murtabak maggie ni.. Macam hangus huhu.. 1st time try owhhh xD


~Kei~

Comments

Cik Domo said…
wohooooo...nyum3x...
lagi sedap y aku buat ni XD

bagus3x XD
kei said…
@ Cik Domo : haha... saya budak baru belaja je.. biasa2 jerk hehe xD

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...