Anime Freak :: Beza anime and cartoon


Anime adalah singkatan daripada perkataan "Japanese Animation". Maka menjadi Anime.

Aq rasa dah ramai yang tahu beza anime dan cartoon.. But still ada jugak yang masih pandang serong bila aq cakap aq tengok anime..

"Ko tengok kartun ke? Best ke?"

>.< Kartun n anime adalah berbeza k.. Jadi aq nak meng highlight kan apakah yang menyebabkan aq suka tengok anime dan bezanya dengan cartoon.

1. Jalan cerita

Ini yang menyebabkan aq minat gile tengok anime. Anime jalan cerita dia best. Best in the sense that.. Jalan cerita dia menyebabkan aq nak tengok dan nak tahu lebih lanjut. Contoh.. aq amik
anime D.N.Angel. Ok jalan cerita dia lain dari lain. Aq memang suka sangat2.. Cerita dia x macam kanak2.

Kalau cartoon pulak jalan cerita dia terlampau cliche. Selamatkan dunia.. Evil VS Good.. Jalan cerita langsung x menarik dan bosan. Hanya untuk kanak2.

PLUS!!!! cerita2 jepun yang korang tengok tu.. Mostly semua berasal daripada anime @ manga. Korang x cakap pulak jalan cerita dia macam budak2. Contoh paling baik drama Hana Kimi..



2. Character's background

Biasanya cartoon character dia macam x de history. Tiba2 dia jadi superhero. Kadang2 history character tu tipikal. Orang kaya.. Orang miskin..

Anime biasanya character background dia amat complicated. Kadang2 terlalu complex sampai aq pun x faham. Tapi itu yang menjadikan cerita tu menarik. Aq jadi tertanya2 pasal history character tu.

3. Villain

Villain atau orang jahat. Dalam cartoon aq x tau kenapa. Orang jahat dia memang dah dari kecik memang dah jahat. Born to be bad. =.=

Dalam anime. Orang jahat dia bukannya dia suka2 je jadi jahat. Mesti ada sebab yang menyebabkan dia jadi jahat. So sebenarnya dia x bersalah. huhu

4. Good VS Evil

Standard ah dalam cerita yang jahat lawan yang baik. Tetapi dalam cartoon dah macam terlampau banyak sangat cerita macam ni. Yang jahat lawan yang baik. Yang baik menang. Objective orang jahat tu nak conquer dunia. o.O adeh dah conquer pastu nak buat pe? Tipikal..

Dalam anime.. Kadang2 ada anime yang x berteraskan Good VS Evil. Ada jugak anime yang
menceritakan pasal benda lain.. Contoh cerita Ouran host club. Dia bukan cerita pasal superhero2 ni. Dia cerita pasal sekumpulan budak sekolah. See simple tapi jalan cerita yang menarik. Kalau ada pun cerita superhero2 ni.. X semestinya pasal Good VS Evil. Contoh macam cerita Gundam Seed. Mereka berperang tapi bukan berperang dengan yang jahat. Mereka2 ni berperang untuk tamatkan peperangan. Sebab ni lah aq suka anime. X terlalu cliche dan banyak benda yang un-expected.

5. Moral value

Ok standard ah semua cerita ada selitkan moral value. Tetapi dalam cartoon moral value dia more untuk kanak2.. Buat baik dibalas baik.. Benda2 macam tu lah..

Kalau anime.. Moral value dia lebih dalam. Lebih kepada something yang kita x pernah sedar. Kalau perasan.. Mostly quote2 aq.. Aq dapat dari anime semua tu lah.. Contoh quote yang paling aq suka. "Even right now is thunderstorm. Rainbow will emerge when rain stop." Quote dari ouran host club. Quote ni aq pernah ulaskan dulu. Tapi aq ceritalah sikit. Quote ni cakap yang kita jangan berputus asa. Kesedihan hanya sementara...
Sebab tu aq suka tengok anime. Anime ni mengajar aq tentang kehidupan.


6. Heroin

Dalam cartoon heroin dia mesti standard nye.. Lemah perlukan bantuan lelaki. o.O
Aq x suka tengok heroin macam tu. Useless dan cliche.

Dalam anime mostly semua heroin dia boleh berdiri atas 2 kaki sendiri. Boleh hidup tanpa pertolongan lelaki. Aq lagi suka macam ni. Barulah ada semangat sikit. Yeah perempuan pun boleh!! haha

~~~~

Herm aq rasa yang tu je aq dapat pikir wat masa sekarang.

Jadi jangalah menyamakan level anime dan cartoon. Anime dan cartoon adalah 2 entiti yang berbeza.. (Cewah ayat x leh bla)

~Kei~

Comments

cik zaza said…
yup dat's right.aku pun suka tgk anime dr kartun walaupun kdg2 ada yg pelik bile tau aku suka tgk anime.anime boleh dikatakan jln cerita macam drama tv but in diff way la cara penyampaiannya.n tak boring pun tgk anime.hehe
kei said…
@ cik zaza : yay anime rocks... nanti kalo ada mereka2 yg x paham ko tnjuk je entry aq ni wakaka xD
miss_joJi said…
Suka baca entry nie.. betul2, katun membosankan, dah mmg tipikal jahat lawan baik,dr lahir dah mmg jahat..btl cakap wak..

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...