cara baca guitar tab -untuk beginner-


Entry ni khas untuk mereka2 yang betul2 x tau apa2 pasal cara nak main guitar. Yang hebat tu x yah lah baca eh.. Wat malu sye jerk.. Bukan hebat sangat pun main2 gitar ni.. Satu lagu pun x pass lagi huhu....

ok mula2 ambil gitar masing2..

cara pegang dia bergantung left-handed @ right handed. Aq left-handed so pegang dia camni ah..
Biasanya orang kalau start belajar dia start dengan menghafal cord2 lagu. Tapi aq x buat cam2.. Aq belajar dengan lagu.. So untuk entry ni aq tunjuk contoh dengan lagu Romance de Amour
Lagu dia macam ni..


nampak x tab tu? Ok dari angle kita pegang tu.. tali paling kasar kat atas. kiranya paling atas e, bawah dia h,g,d,a,e... ok boleh tangkap x apa yang aq cuba nak ckp ni.. ok pastu kalau tengok tab tu perasan x ada no2 atas tali tu.. tengok tab yang paling atas and paling hujung tu.. e string 7 lagi satu e string 0(baca dari atas kebawah.. e string smpai e string balik.. kalau sebaris maksudnya tarik tali tu serentak) .. maksudnya pada tali e string yang paling atas tu(paling kasar) letakkan jari ke ruangan 7...

cara nak baca.. sebaris demi sebaris.. kalau ada lebih dari satu string yang ada kat satu baris tu maksudnya kene pick serentak..

nak tau yang mana ruangan 7 kira dari hujung..kiralah sampai 7.. macam gambar atas ni..

ok berbalik kat atas tadi ada e string 0 kan? 0 maksudnya x yah tekan mana2 string just pick string tu..

Lagu ni menggunakkan stail picking (tarik string tu).. kalau strumming akan menggunakan semua string pada satu masa.
biasanya kalau pakai chord involve strumming.. (carik tab yang strumming x jmpe plak.. huhu)

kadang2 ada jugak tab tu dia x tulis nombor je.. kadang2 ada slash jugak contoh 11/13
macam dalam lagu I'm Yours by Jason Mraz.. maksudnya.. mula tekan kat 11 sambil tarik string tu gerakkan jari sampai ke 13. Nanti dengar bunyi dia macam lain sikit..

Oh ho.. tu je kowt pasal baca tab guitar.. Kalau nak tau lebih lanjut cara2 nak main semua.. aq cadangkan korang pergi kat youtube. Dulu aq selalu tengok tutorial dari mamat ni.. Check lah.. Klik saya..
I'm Yours Tab sini
Romance d' Amour Tab sini

Lagi sekali sorry kalau banyak term salah @ kurang faham.. suggestion aq cuba rajinkan diri rujuk website2 yang memang pro... huhu... -bow-

p/s: entry ni khas tuk cik zaza hehe...

~Kei~

Comments

hana_aniz said…
aku dah lama nk belajar!!

tp.. gitar nye x deeee
cik zaza said…
done bookmark entri ni!..esok2 aku belajar.hahaha

name kena sebut. terharunyeeeee..
kei said…
@ hana_aniz : curi je sapa2 punya haha.. kalo x, beli yang murah2 je.. kalau dah suka main leh invest beli yang mahal2...

@ cik zaza : hoho.. kalau ada pape persoalan tnye lah sye... ececeh bajet hebat je aq ni :p

Popular posts from this blog

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Mattifying Moisturiser (Nano White Fresh)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...