Tutorial search box untuk blog..

Ok 1st time wat tutorial haha... Ok tutorial ni khas untuk cik zaza...

Yang ni tutorial untuk search button letak kat sidebar ni... PERHATIAN!!! ni untuk search entry kat blog bukan google search yang sedia ada kat navbar tu....

Credits: code kat bawah bukan tuan tanah yang buat... tuan tanah jmpa kat sini.. lepas tu code tu ada error sikit.. tuan tanah just modified sikit je code tu.. Jadi credits jgn bagi kat tuan tanah!! haha

1. pergi ke dashboard ---design ---page elements


2. add gadget --- click tanda tambah kat sebelah HTML/Javascript

3. Dekat title tu taip je apa nama yang kowng nak letak sebagai tajuk search box kowng.. contoh.. "Carian entry".. pastu content copy paste cody bawah ni

<form id="searchthis" action="search" style="display: inline" method="get"><input id="search-box" name="q" size="25" /> <input id="search-btn" value="Search" type="submit" /></form>
4. tekan save... lepas tu susun .. bila dah comel dah semua.. save... pastu boleh view blog tu...


hah inilah hasilnya.. nmpak x search box kat atas iklan nuffnang tu..
hermm nape aq x suh tgk je kat sebelah entry ni.. bukan ada ker?? haha.. kesengalan xD


ok.. siap!!! Tapi search button ni sesuai dipakai kalau blog tu mempunyai entry yang memang pengunjung tau tajuk dia.. Cth macam blog aq yang lagi satu pasal review tu..


taip kamen rider pastu kuar lah entry2 pasal kamen rider.. ahem2 kantoi tgk kamen rider.. haha... Hiro Nakashima tu hensem lah xD

Walaubagaimanapun.. kalau ada search button kat blog x salah pun.. menyenangkan pengunjung hehe.. ;)

UPDATE: code ni mcm x berapa stabil @___@ search button hanya berkesan kat page home.. kalau kat page certain2 entry, search box tu x boleh pakai... herm... nanti pikir balik mcm mana nak betulkan code tu huhu...
meh use it on your own risk haha

Comments

cik zaza said…
aku tak request pun tutor.bhahahaha..
ingt ko nak bagi code kat ym je td.. xD

pssstt, ada widget jam la kt lappy mu
kei said…
kasi lah aq interframa skit.. penat aq edit tau code owg tu.. haha bgi lah aq credits skit haha..

btw.. tue widget pc.. nak printscreen tdi die kuar haha.. abaikan jelah
cik zaza said…
aku nk cakap bnde lain psl jam tu sbnrnye.haha

dah hbs tgk dah cite yg ko rekemen tu.hilarious. x)
kei said…
haha aq tau ko nak ckp ape.. wakaka... bnda2 nie laju jerk..

klaka an citer tue xD sakit perut aq gelak haha
cik zaza said…
bhahaha..nasib baik paham.aku ingatkan belutut aku tak sampai kt ko.haha

a'ah kelakar kot.tp yg last2 tu ada sedih sikit.huhu
kei said…
psl nie.. lju sikit ko nye belutut ko haha...


a'ah.. but still lawak gile.. x leh bla.. citer tue berkisar psl satu hari tue je.. haha

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...