Mari makan Donburi!!!


ahem.. apa khabar?? lalala.. rindu x kat aq? :p
dalam sebulan ni aq dah lama x wat post.. sebabnya.. dah start klas ni macam bz jerk.. on9 pun sebab nak cari nota huhu.. Tapi yang bestnya hari2 ada je jalan2 cari makan.. xD

Aq rasa dah gemuk =.= huhu.. Jadi ada satu hari tu masa tengah jalan2 dekat food court J.J kat Ayer Keroh aq try makanan yang dipanggil donburi.

Jadi apa tu donburi???

Donburi tu maksudnya mangkuk.. Sebab tu dia dihidangkan dalam mangkuk. Donburi nie sebenarnya nasi. Nasi yang diletakkan dalam mangkuk pastu rasa dia macam masin2 sikit sebab dia macam ada letak kicap masin.. ataupun soya souce hehe...

Yang menariknya pasal donburi ni dia ada macam2 jenis topping.. Yang aq beli hari tu.. teppanyaki chicken donburi & chicken chop donburi...

more info baca sini!!

yang ni info dari en.wiki

Donburi (kanji: ; hiragana: どんぶり, literally "bowl", also frequently abbreviated as "don", thus less commonly spelled "domburi") is aJapanese "rice bowl dish" consisting of fish, meat, vegetables or other ingredients simmered together and served over rice. Donburi meals are served in oversized rice bowls also called donburi. Donburi are sometimes called sweetened or savory stews on rice.

The simmering sauce varies according to season, ingredient, region, and taste. A typical sauce might consist of dashi flavored with shoyu andmirin. Proportions vary, but there is normally three to four times as much dashi as shoyu and mirin. For oyakodon, Tsuji (1980) recommends dashi flavored with light soy sauce, dark soy sauce, and sugar. For gyudon, Tsuji recommends water flavored with dark soy sauce and mirin.

In many restaurants, the term "donburi" applies to almost any food, especially sliced raw fish, served on top of the rice, as the following list shows.

ok macam aq cakap tadi.. Rasa dia macam masin2 sikit sebab dia macam ada letak kicap masin. Tapi overall tekak aq boleh je terima.. haha.. So kalau ada rasa masin2 jgn terkejut hehe xD

ok kalau siapa2 berminat harga dalam RM 5.90
aq beli kat food court Jaya Jusco Ayer keroh.. nama kedai tu.. Egg's house..

yang ni Chicken Chop donburi

yang ni Teppanyaki Donburi

p/s: aq rasa dah start klas ni asyik makan je keje aq huhu

~Kei~

Comments

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...