Mari makan Udon



Kembali lagi ke sesi jalan2 cari makan bersama cik kei.. haha... So hari nak citer pasal Udon.. Makan ni hari tu...

Jadi apa tu Udon?? Udon ni sejenis mee.. Mee dia ni macam tebal sikit.. Lagi tebal dari mee.. Hehe.. Jap cari lagi info dari en.google..







Udon are white and thick wheat noodles which are basically made by kneading wheat flour, salt, and water. Dried, pre-boiled, and fresh udon are available at stores. To cook udon noodles, following instructions in the packages is best since cooking time differs in each kind.
There are many udon dishes cooked in Japan. Udon can be served hot or cold. You might have seen udon noodles in hot soup or fried udon noodles. Chilled udon noodles are also popular during the summer. They are eaten by dipping into noodle dipping sauce (mentsuyu) which is soy sauce flavored dashi soup. Bottled mentsuyu can be purchased at Asian grocery stores. Commonly, chilled udon noodles are served with various toppings, such as grated fresh ginger, nori (dried seaweed), chopped green onion, wasabi, sesame seeds, and so on. It's OK to make slurping sounds when eating udon noodles in Japan.


Info taken from Japanesefood

Hah hari tu aq try Udon yang ni..

yang kiri tu Chicken chop Udon.. kanan tu Teppanyaki Udon

yang menarik dia punya fish cake ni bentuk macam bunga... comel lah haha..

Harga dia RM6.90 rasanya.. Aq beli dekat Food Court, Jaya Jusco Ayer Keroh

Hah rasa dia.. X tau nak explain.. X rasa pedas pun.. Macam manis2 + masin2 macam tu lah lebih kurang rasa dia.. Yang penting rasa dia sedap... So siapa2 nak try bolehlah try.. Sedap2 hehe...

So recommend untuk dirasa... Kalau korang x duduk area2 Melaka cari lah kat Sushi King.. Dulu pernah try dalam RM10++..

Ok sampai disini je.. Jumpa lagi sessi jalan2 cari makan bersama kei haha xD

p/s: kenapa gambar aq upload ni ada line2??? huhu.. habis hasil seni photography aq huhu

~Kei~

Comments

Popular posts from this blog

Makeup Review : Anti-Acne Gel (NuTeen)

Makeup Review : Biore UV Perfect Block Milk (Biore)

Makeup Review : Facial Foam Pore & Oil Clear (Biore)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...